cz
Články z kategorie: Eurovalley

Změny v pojištění motorových vozidel s účinností od 23. prosince 2023 a 1. ledna 202431.10.2023

Rádi bychom vás informovali o plánovaných úpravách v oblasti pojištění motorových vozidel, které budou platit od 23. prosince 2023 a 1. ledna 2024. Ačkoli konečná podoba zákona o povinném ručení (POV) dosud není známá, protože stále čeká na schválení v Parlamentu České republiky ve druhém čtení, chtěli bychom vám poskytnout několik předběžných informací.

Nový zákon o povinném ručení může přinést značnou finanční zátěž18.10.2023

Nový zákon, který bude platit od 23. prosince 2023, upravuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Jedním z hlavních aspektů tohoto nového zákona je zvýšení minimálních limitů pojistného plnění pro případy újmy na zdraví, smrti a majetkové škody. Všechny tyto limity se zvyšují z původních 35 milionů korun na nových 50 milionů korun.

I přes tuto pozitivní změnu mohou někteří vnímat nový zákon negativně. Zákon očekává rozšíření oblastí, pro které bude potřeba uzavřít pojištění. Současně vytváří možnosti pro další výjimky, které umožní pojišťovnám snížit své náklady na plnění pojistky.

Povinné ručení pro cizince v České republice10.10.2023

Obecně platí, že český právní řád vyžaduje, aby každé vozidlo bylo povinně pojištěno formou tzv. povinného ručení, což je přesnější název pro pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Důležitost pojištění nelze podceňovat, jelikož bez uzavřeného povinného ručení není dovoleno provozovat vozidlo na veřejných komunikacích. Prakticky musí mít každé vozidlo, které je provozováno na území České republiky, uzavřené povinné ručení.

Tato legislativa také zahrnuje cizince, kteří tvoří specifickou kategorii v souvislosti s povinným ručením za škody způsobené provozem vozidla.

Obecně platí, že pokud má cizinec své vozidlo pojištěné v zahraničí a má k tomu potvrzení v podobě tzv. zelené karty, nemusí v České republice sjednávat povinné ručení. Jeho pojištění je standardně platné. V zásadě lze říct, že povinné ručení má obvykle platnost alespoň v rámci států Evropského hospodářského prostoru.

Zdravotní pojištění pro cizince – změny a novinky2.10.2023

Monopol na zdravotní pojištění pro cizince, který byl zaveden dva roky zpátky se v Česku konečně ukončuje. Tento stav kritizovala široká veřejnost, včetně ministrů, politiků a pojišťoven.

Monopol znamenal, že cizinci měli povinnost uzavírat své zdravotní pojištění pouze u Pojišťovny VZP, a.s.,  dceřiné firmy Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nové trendy v oblasti pojištění odpovědnosti podnikatelů26.7.2023

Ekonomický a technologický rozvoj, spolu s proměnami ve společenských zvyklostech a institucionálních strukturách, přispívají k rostoucí komplexitě společností.

Outsourcing a vzájemně závislé dodavatelské řetězce zvyšují propojenost, zatímco nové digitální technologie nabízejí bezprecedentní přístup k informacím a globalizují potenciální rizika. Výsledkem je rozšíření možností, jak jednotlivci, firmy a právní subjekty mohou způsobit škodu třetím stranám a následně nést odpovědnost za její náhradu. Můžeme se zaměřit na několik hlavních faktorů ovlivňujících oblast pojištění odpovědnosti podnikatelů.

Jak správně pojistit investiční projekt?19.7.2023

Jakých chyb se vyvarovat, aby projekt skončil úspěchem? Poradíme vám, jak vybrat pojištění pro stavbu, montáž díla nebo investora.

Proč je potřeba řešit pojištění odpovědnosti provozovatele dětského tábora?28.6.2023

Pojištění odpovědnosti provozovatele tábora je jedním z klíčových aspektů, které by měly být zvažovány při organizaci jakéhokoli tábora. Bez ohledu na to, zda se jedná o letní tábor, sportovní tábor, vzdělávací tábor nebo jiný druh aktivity, je zde vždy určitý stupeň rizika spojený s provozováním takovýchto aktivit.

Pojištění zdravotnických zařízení21.6.2023

Tyto 3 kritické oblasti bývají nejčastěji podpojištěny:

Nároky poškozených pacientů, zastaralá medicínská technika či špatný stav budov a důsledky chybných rozhodnutí z nejvyšších míst.

Využití umělé inteligence v pojišťovnictví17.5.2023

Jaké využití má umělá inteligence v pojišťovnictví? Dozvíte se v dalším videu.

Vliv inflace na životní pojištění3.5.2023

Životní pojištění je základním nástrojem pro finanční zabezpečení vašich blízkých v případě závažných onemocnění případně vaší smrti. Může pomoci pokrýt výdaje, jako jsou náklady na pohřeb, nesplacené dluhy a běžné životní náklady. Dopad vysoké inflace na životní pojištění však může ztížit udržení dostatečného krytí.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo