cz

Cestovní pojištění - na co si dát pozor?

K cestování do zahraničí bez správně zvoleného cestovního pojištění se odváží jen málokdo a častokrát na to velmi draze doplatí. S čím můžete v cestovním pojištění počítat a s čím ne? Jak vybrat správné cestovní pojištění?

Je důležité na úvod také poznamenat, že než začnete organizovat jakékoli cesty, je třeba si ověřit aktuální situaci na stránkách Ministerstva zahraničních věcí – mzv.cz. Zde také naleznete všechny hlavní informace ohledně COVID-19 (koronaviru).

Základ cestovního pojištění

V základu každé cestovní pojištění zahrnuje úhradu léčebných výloh v případě, že musíte za hranicemi navštívit lékaře v důsledku nemoci či úrazu. Pojišťovna, u které jste si smlouvu sjednali, vám uhradí všechny náklady za ošetření, hospitalizaci v nemocnici, platby za léky, léčení a podobně. Co je třeba zmínit, je fakt, že každá pojišťovna může mít nastavené podmínky pro cestovní pojištění odlišně. Mohou se lišit například v limitech plnění či krytích a je tedy nutné vždy si pozorně projít konkrétní vám nabízenou smlouvu.

Při cestování po EU nám stačí pro základní krytí léčebných výloh standardní zdravotní pojištění z domovské země (pro nás tedy z ČR), nicméně ošetření v takovém případě bývá zpoplatněno a náklady si pojištěnec musí po návratu vyřídit se svojí zdravotní pojišťovnou. Proto se i zde vyplatí duplikovat krytí léčebných výloh speciálním cestovním pojištěním, které kromě řešení nákladů na léčení v cizině ušetří i mnoho starostí.

Rozšíření o další krytí

Co se týče repatriace neboli převozu tělesných ostatků v případě úmrtí, bývá většinou zahrnuta v základním rozsahu, avšak je dobré si to zkontrolovat. Krytí si pak můžete rozšířit i o další rizika, jako je zejména pojištění trvalých následků či smrti v případě úrazu. Na co je dobré myslet, jsou také zavazadla, která se mohou při přepravě velmi jednoduše ztratit. Obzvláště pokud cestujete za prací spolu s veškerou nutnou elektronikou. Dále si můžete připojistit odpovědnost za škodu, storno zájezdu či únos letadla apod.

Limity plnění

Limity se liší pojišťovna od pojišťovny. Některé mohou mít léčebné výlohy pojištěné neomezeně, ale jsou to spíše výjimky. Obvyklá výše limitů se pohybuje mezi 1 až 5 milióny Kč. Tato částka, jakkoli se může zdát vysoká, se v případě úrazu a nutné operace či hospitalizace v cizině rychle vyčerpá. Vše, co přesáhne smluvený limit, si pojištěnec musí uhradit sám, proto se zde moc nevyplácí na pojištění šetřit. Rozdíl v ceně vyššího limitu nebývá nijak výrazný.

Vladimíra Konečná

asistentka makléře

xxx

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo