cz

Dobrovolníci z Masarykovy univerzity pomáhají potřebným

Tisíce dobrovolníků z centra Masarykovy univerzity nabízejí pomoc každému, kdo ji kvůli koronaviru potřebuje. Pomocnou ruku poskytují seniorům, rodičům dětí i institucím. Požádat mohou lidé z celé republiky. Kdokoli navíc může finančně přispět na materiální podporu a zapojit se tak do komunity pomáhajících.

Masarykova univerzita (MU) kvůli současné epidemii zorganizovala dobrovolnické centrum. Iniciativa vznikla na podnět rektora MU Martina Bareše v polovině března.
Od jejího počátku se zapojilo přibližně 4 600 lidí, především studentů MU po celé ČR.

Všichni zapojení jsou připraveni pomoci institucím i jednotlivcům. Nejčastěji se jedná o výpomoc rodičům s dětmi, seniorům, o lékařskou pomoc nebo o výpomoc nejrůznějším institucím.

S čím například dobrovolníci pomáhají?

  • S hlídáním nebo doučováním dětí
  • Se zajištěním nákupu
  • S doručením roušek
  • S pomocí mediků, právníků, překladatelů, psychologů, IT specialistů, pedagogů i odborníků své profese.
  • S běžnými úkony v organizacích.

 

O jakoukoliv pomoc mohou zájemci požádat. Podporu dosud využilo více než 2 000 lidí.

Přesná místa i další dostupné služby služby shrnuje mapa na portále https://munipomaha.cz/potrebuji-pomoc.

 

MU mimo jiné spolupracuje s aktivitou Pomáháme 2020, Alzheimercentrum Ostrava nebo se společností Podané ruce v rámci centra pro lidi bez domova Vlhká. Dále se podílí i na pomoci v oblasti vědy a výzkumu - s testováním koronaviru v laboratořích a nově i v terénu na promořenost populace. Pomoc můžete využít i Vy.

 

Jak se můžete zapojit:

Kromě dobrovolníků potřebuje MU i finanční pomoc na jejich materiální zajištění. Dobrovolníci, kteří vyrážejí do terénu, potřebují uhradit náklady na pohonné hmoty, ochranný materiál, pomůcky nebo zajištění zázemí. Proto MU spustila v rámci centra také finanční sbírku. Za dosud vybrané peníze zaplatila MU teplomety pro mediky do testovacích stanů, ochranné prostředky včetně velkého množství nezbytné dezinfekce nebo občerstvení pro dobrovolníky. Lidé dosud darovali přibližně 2,5 mil Kč. Přispět se dá částkou od 100 Kč do 5000 Kč, případně jakoukoli jinou libovolnou sumou. Pomůže každá koruna. Darovat finance můžete prostřednitvím webu https://munipomaha.cz/chci-darovat-penize.

Jak si říct o pomoc?

Zájemci o pomoc najdou veškeré informace na stránkách https://munipomaha.cz/. O pomoc se přihlásí několika způsoby: mohou vyplnit formulář na uvedených stránkách, poslat email s požadavkem na pomoc@muni.cz, poslat sms se svým jménem na číslo 775 855 633 / 775 855 636 nebo volat na 549 498 800 / 549 498 804.

Tomáš Fendrich

Key Account Manager

V pojišťovnictví pracuje od roku 2010. Začínal na pozici likvidátora pojistných událostí ve společnosti MARSH a postupně se přes správu mezinárodních pojistných programů dostal ke komplexnímu servisu lokální korporátní klientely. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde se v současnosti zaměřuje především na klienty z oblasti zdravotnictví a vzdělávání.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo