cz

Aktuální trendy v pojistných podvodech: Nové výzvy a prevence

Pojistné podvody jsou stále závažným problémem. S rozvojem technologií a změnami ve společnosti se však mění i způsoby, jakými se tyto podvody objevují a jakým způsobem s nimi pojišťovny bojují. Zde se podíváme na několik aktuálních trendů.

Kybernetické podvody

S nárůstem digitálních technologií se zvyšuje i počet kybernetických podvodů. Hackeři a podvodníci využívají sofistikované metody, aby získali přístup k citlivým údajům nebo způsobili finanční škody. Tyto podvody mohou zahrnovat krádež identity, podvodné pojištění proti kybernetickým útokům nebo falešné nároky na pojištění způsobené kybernetickými incidenty.

Sdílená ekonomika a podvody

S rostoucím trendem sdílené ekonomiky, jako jsou služby typu Uber nebo Airbnb, se objevují nové formy pojistných podvodů. Podvodníci například hlásí falešné škody na majetku, který pronajímají, nebo nároky na osobní úrazy, které se údajně staly během provozu sdíleného vozidla.

Zneužívání zdravotních pojištění

Zdravotní pojištění je také častým terčem pojistných podvodů. Podvodníci falšují účty za lékařské služby, simulují zranění nebo nemoci, případně falšují údaje o svém zdravotním stavu při sjednávání pojištění.

Podvody v oblasti cestovního pojištění

Tato kategorie zahrnuje falešné nároky na pojištění v souvislosti s cestováním, například fingovaní ztráty zavazadel, falešné nároky na zdravotní péči v zahraničí nebo podvody spojené s pojištěním zrušených cest.

Podvody v oblasti pracovního úrazového pojištění

Tato oblast poukazuje na neoprávněné nároky mzdy v důsledku údajných pracovních úrazů nebo zneužití systému pracovních úrazů pro získání neoprávněných výhod.

V roce 2019 došlo k případu, kdy muž podal nárok na pojištění kvůli údajnému pracovnímu úrazu. Tvrdil, že se mu během práce na stavbě stala nehoda, při které utrpěl zranění zad a byl nucen být několik týdnů na nemocenské. Pojišťovna mu poskytla finanční kompenzaci za náklady spojené s léčbou a ztrátou příjmu.

Avšak během vyšetřování se ukázalo, že mužův příběh nebyl pravdivý. Pojišťovna získala důkazy, že úraz nebyl skutečný a že muž záměrně zinscenoval pád, aby mohl podat nárok na pojištění. Muž byl nakonec usvědčen z podvodu a bylo mu uloženo finanční postihy a trestní stíhání za falešný nárok na pojištění.

Tento případ ilustruje, že pojistné podvody nejsou v České republice neobvyklé.

 

Pojištění je komplexním světem s mnoha zatáčkami. Nechte se jimi provést a přizvěte si odborníka. Eurovalley – to nejlepší pojistné řešení nebo nic!

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo