cz

Kybernetická rizika za uplynulý rok vzrostla

Překvapením nebude, že růst kybernetických útoků značně ovlivnila válka na Ukrajině. V naší zemi v uplynulém roce vzrostlo šíření dezinformací, malware či phishingové kampaně. Phising v minulém roce zasáhl například oblast online bazarů, ale nejen tu. Útoky směřovaly na všechny druhy zařízení i operační systémy. Velká část kybernetických podvodů se týkala falešných sbírek na Ukrajinu. Jistě někoho z vás také zasáhly smsky vydávající se za českou poštu.

Další častým útokem byly krádeže hesel, především těch uložených v internetových prohlížečích, které nemusí být až tak bezpečné, jak se zdá. V případě mobilních telefonů se systémem Android se v Česku objevilo hned několik verzí invazivních kódů, které rychleji či pomaleji modifikují samotný systém.

Výjimkou útoků nejsou ani firmy. Spousta malých podniků totiž nemá komplexní bezpečností zabezpečení jako třeba větší korporace. S několika bezpečnostními incidenty za rok se potkalo více jak 40 % českých podniků, což rozhodně není malý počet. Typickým útokem je zahlcení serveru požadavky, které zapříčiní výpadek provozu. Dále pak také ransomware, což je program, který směřuje na poškození systému a samotných dat. Pro obnovu je požadováno výkupné. S tímto typem kybernetického útoku má zkušenost například nemocnice v Brně či Benešově.

Buďte obezřetní a možná rizika si nechte pojistit. S řešením na míru vaší společnosti jsme tady pro Vás.

Eurovalley – To nejlepší pojistné řešení nebo nic.

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo