cz

Úprava pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

V článku se budeme zabývat novým návrhem zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Úprava také nahlíží na samořiditelná vozidla.

S objevem autonomních vozidel nastává řada nových otázek v provozu vozidla a v pojištění odpovědnosti za takové vozidlo. Pojistitel vozidla by měl mít právo získat údaje o provozu vozidla ze záznamového zařízení. To je nezbytné pro šetření škodní události. Autonomní vozidla přirozeně vyvolávají řadu změn v pojištění odpovědnosti. Až vývoj situace ukáže, do jaké míry bude možné získávat informace od výrobce vozidel a kde se posune právní úprava zahrnující povinnosti nahradit škodu způsobenou provozem jím vyrobených vozidel.

Novinkou je také regresní právo pojistitele proti opravujícímu, pokud došlo k nehodě v čase opravy automobilu. To by mělo daný autoservis nebo konkrétního mechanika přimět si sjednat pojištění provozní odpovědnosti, jelikož je v době opravy považován za provozovatele daného vozidla.

Všemu by nově měla přispět digitalizace a její usnadnění přenosu a rychlosti předání dat mezi pojištěným, pojišťovacím zprostředkovatelem, pojišťovnou a registrem silničních vozidel. Nový návrh řeší i otázku využití dat z registru silničních vozidel Ministerstva dopravy za účelem pojištění odpovědnosti. Podle návrhu by se údaje v registru měly považovat za aktuální a platné. Návrh také myslí na předcházení chybovosti technických údajů vozidel, které podléhají povinnosti pojištění odpovědnosti a to tak, že umožní získávat relevantní údaje na základě pověření pojistitele přímo od České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Nový návrh zákona upravuje také postavení ČKP, kde předpokládá zrušení postavení ČKP jako pojišťovny. S ohledem na postavení ČKP, má tak nová směrnice poukázat na ČKP jako na neziskovou organizaci. Změny si budou žádat také nový způsob vedení účetnictví, který naváže na zákon o účetnictví. Než se tak stane na ČKP bude pořád z hlediska účetního nahlížet jako na pojišťovnu.

Pokud potřebujete odbornou pomoc v oblasti pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, neváhejte nás kontaktovat. Našich 30let zkušeností je Vám k dispozici.

Jsme Eurovalley – to nejlepší pojistné řešení nebo nic!

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo