en

Průmyslové pojištění v roce 2023

Rok 2023 s sebou přinese významné změny v oblasti průmyslového pojištění. Zásadním problémem nyní je a bude menší nabídka kapacit pojišťoven v případě zajištění pokrytí větších rizik. Především pak v energetickém odvětví, ale nejen tam.

Pro společnosti jako jsou například elektrárny nebo teplárny je rok 2023 zásadní. Důvodů je hned několik. Díky nejen vysoké inflaci a obecně zdražování vstupních materiálů, komodit a v neposlední řadě i práce, jsou teplárny nuceny nakupovat několikanásobně dražší vstupy pro výrobu tepla nebo elektrické energie. Cena jejich výsledného produktu se přirozeně stává také dražší. Všechny tyto ekonomické parametry mají zásadní vliv i na oblast pojištění. Nové stanovení pojistných částek a také hodnoty pro přerušení provozu může při obnově smlouvy zásadně zahýbat s náklady na pojištění daného podniku.

Na straně druhé se potýkáme s širokou redukcí nabídky pojišťoven a zajišťoven v energetickém odvětví. V předchozích letech se omezení nabídky redukovalo jen v odvětvích spojených s uhlím. Nyní se však nůžky rozevírají a redukce se týká velké škály průmyslových oborů. Pojišťovny začínají přihlížet k evropské dohodě Green deal z roku 2019, která má snížit emisi skleníkových plynů, a tak ustupují od pojištění společností, které pracují s fosilními palivy. Pojišťovnám do karet nehraje ani evropské nařízení Disclosure z března roku 2021. To ukládá finančnímu trhu povinnost zveřejnit, jak dbají na udržitelnost při svých investicích. Pojišťovny jsou tak nuceny zveřejnit, jak jejich investice zohledňují udržitelnost a jaký mají dopad na životní prostředí.

Pro společnosti v energetickém prostředí tak nastává problém s pokrytím rizika a hledáním zajistných kapacit. Jednotlivé pojišťovny nemají dostatečnou kapacitu pro pojištění velkých subjektů, a tak musí pokrytí rozložit na více pojišťoven případně zajišťoven, aby se dosáhlo celkového rozsahu krytí pro danou společnost. Cena, kterou pojištěný subjekt platí se tak skládá z dílčích cen, to znamená celkově dražší pojistné.

Hlavní roli více než kdykoliv předtím tak budou v oblasti pojištění hrát dlouhodobá partnerství a spolupráce mezi pojistitelem, makléřem a samotným klientem. Individuální přístup bude na místě více než kdykoliv před válečnou a klimatickou krizí.

Obraťte se na nás, jsme Eurovalley, spolehlivý partner v oblasti pojištění.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo