en

Jak dobře pojistit investiční projekt?

Poradíme vám, jak vybrat pojištění pro stavbu, montáž díla nebo investora. Kterých chyb se vyvarovat, aby projekt skončil úspěchem?

JAK DOBŘE POJISTIT INVESTIČNÍ PROJEKT A PŘEDEJÍT SPORŮM S DODAVATELI?

Nese rizika projektu generální dodavatel, nebo investor? Až s první škodou zjistíte, že pojistka generálního dodavatele byla nízká a pokryje pouze malou část nákladů. Jak potížím předcházet a kterých chyb se vyvarovat, aby projekt skončil úspěchem, a ne nezdarem vám představím v následujícím článku.

Následky nese investor

Představte si investorské pojištění jako záchranný člun, který je součástí velkého trajektu. V případě nehody na něm závisí váš život, v tomto případě úspěch vašeho projektu. Je vhodné pro všechny, kteří se podílí na stavbě nebo montáži díla, včetně investora.

Stejně se musíte dívat i na svůj investiční projekt. Ať už modernizujete nebo stavíte na zelené louce, do hry vstupují desítky faktorů, které mohou ovlivnit výsledek. Pokud budete mít pod kontrolou všechna rizika, budete mít pod kontrolou i úspěšné dokončení projektu.

Nespoléhejte se na to, že generální dodavatel nebo subdodavatelé budou mít kvalitní pojištění. Většinou nemají a zjistíte to až ve chvíli, kdy dojde k pojistné události. V takovou chvíli už je pozdě.

Z vlastní zkušenosti znám několik případů, kdy vleklé spory se subdodavatelem a nízký rozsah krytí naprosto ochromily nebo zcela ukončily do té doby úspěšný projekt.

Jediné pojištění, které máte plně pod kontrolou, je takové, které si sami sjednáte. Vy máte stoprocentní kontrolu nad krytím rizik a v případě pojistné události jde pojistné plnění přímo vám a nemusíte peníze vymáhat na generálním dodavateli.

Neztrácejte čas, který vám výstavbu nebo modernizaci prodražuje. Dobrý makléř umí vyhodnotit, které pojištění je pro vás nezbytné a nastaví jeho výši tak, aby se pojistná událost nestala vaší noční můrou.

Dívejte se na rizika komplexně

Jako investor získáte přehled nad nastavením parametrů pojištění, připojištění a kontrolu nad likvidací škod. Vyplacené pojistné plnění tak můžete okamžitě použít.

Neřešte rizika zvlášť, ale zahrňte je do balíčku. Proč? Výhody jsou stejné, jako když máte generálního dodavatele, přes kterého objednáváte veškerý materiál. Máte jednu kontaktní osobu, nemusíte oslovovat desítky firem a získáte množstevní slevu.

V rámci jednoho balíčku tak můžete mít stavebně-montážní pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, řešení pro případ pochybení projektanta atd.

Úkolem makléře je provést vás touto cestou tak, abyste se mohli věnovat úspěšnému dokončení svého projektu a měli vedle sebe spolehlivého partnera, který vám v případě potíží podá pomocnou ruku a pohlídá všechna rizika, která by vás mohla v průběhu výstavby potkat.

V Eurovalley jsme stáli u desítek úspěšných projektů a rádi budeme krýt záda i vám. Spolehněte se na naše zkušenosti a věnujte čas tomu, čemu rozumíte a co vám přináší zisk. Napište nám nebo zavolejte a starost o pojištění nechte na nás.

Další užitečné tipy o pojištění sledujte na našem LinkedIn profilu.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo