cz

Dlouhodobá rizika spojená s válečným konfliktem na Ukrajině

Díky válečnému stavu na Ukrajině se začínají objevovat dlouhodobá rizika ovlivňující mimo jiné i sféru pojištění. Počínaje skutečností, že mnoho nadnárodních společností opustili ruský trh. K tomu řada sankcí. S tím vším spojená inflace. Je potřeba však vidět i nepřímé dopady, které tento konflikt způsobuje. Snížená dostupnost například ropy či obilí má dopad celosvětový. Z hlediska pojištění konflikt ovlivňuje hlavně letecké, přepravní, případně námořní odvětví.

Po sankcích uvalených na Rusko vznikly významné škody některým společnostem, jelikož jejich letadla zůstala blokovaná v Rusku. K tomu je potřeba nezapomínat, jak výrazně pandemie celý letecký průmysl zasáhla a je jasné, že pojistné sazby tak vstouply o stovky procent nahoru.

Podobnou zátěž zažívá i námořní a obecně přepravní průmysl. Škody vzniklé na ukrajinských přístavech a lodích jsou jednou z mnoha věcí, které pojištění tohoto odvětví tíží. Další z mnoha úskalí je nedostupnost pojištění pozemní přepravy na ukrajinském území. To obecně zvyšuje rizika při přepravě zboží po celém světě a společnostem může tato skutečnost výrazně nabourávat odběratelské či dodavatelské řetězce.

Pokud potřebujete odbornou pomoc v problematice pojištění leteckého průmyslu, případně přepravy či exportu zboží neváhejte se na nás obrátit. Našich 28 let zkušeností je Vám k dispozici.

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo