cz

Indexace pojištění

I když jsme o podpojištění nedávno psali, není od věci se na celou věc podívat ještě z jiné strany. Vyhnout se podpojištění začíná správným nastavením pojistné částky na začátku pojištění. Méně se však hovoří o její aktualizaci v průběhu doby trvání samotného pojištění.

V letošním roce, kdy inflace dosáhla dvouciferného čísla je valorizace nutná. Tento pojem nazývaný taky indexace lze vysvětlit jako růst pojistné částky, a tedy i celkové ceny za pojištění vzhledem k nárustu cen. Pokud klient indexaci pojištění odsouhlasí má jistotu, že jeho pojištění zůstane funkční, nedojde tedy k podpojištění. Valorizace je běžnou službou, kterou pojišťovny ke smlouvě nabízí.

Na straně druhé je výhodné, aby se Vám o pojištění staral makléř. Ten zajistí, že Vám pojišťovna nenavyšuje pojištění o zbytečně velkou částku. Formulace pojišťoven je často taková, že indexace se váže na inflaci zveřejněnou českým statistickým úřadem, dále také indexem o růstu cen stavebních prací. Těchto čísel však lze v různém čase v roce najít hned několik a jako laik je těžko rozhodnout k čemu se přiklonit. Ostatně samy pojišťovny často o velikosti navyšování cen mlží nebo ji nejasně vysvětlují. Buďte si tak jisti, že namísto potřebných 10 % nárustu ceny neplatíme například o 30 % více. Nechte na makléři, aby valorizaci vyřešil ve Váš prospěch. Ušetříte tím nemalé finanční prostředky. Našich 28 let zkušeností je Vám k dispozici.

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo