cz

Odpovědnost společnosti za výrobek

Směrnice, která mluví o odpovědnosti společnosti za výrobek byla naposledy přijata a revidována v roce 1985. V září minulého roku však nový návrh směrnice zveřejnila Evropská komise. Důvodem úpravy směrnice je správné uchopení digitálních technologií.

Nová směrnice by tak měla pokrýt odpovědnost u produktů, které jsou digitální – software ale i stále rostoucí umělá inteligence. Právě umělá inteligence je na vzestupu a nutno ji tak zákonně vymezit. K revizi směrnice o výrobku by tak měla nově vzniknout zcela nová směrnice odpovědnosti za umělou inteligenci.

V novém návrhu směrnice například najdeme, že na počítačový software bude nahlíženo jako na produkt. Poškození se rozšiřuje i na psychickou újmu případně na ztrátu a poškození dat. Nový návrh ukazuje, že vadou na výrobku může být i nedostatek softwarových aktualizací stejně jako zranitelnost v oblasti kybernetické bezpečnosti. Dále směrnice zavádí odpovědnost za vadné výrobky, pokud jsou obnovovány a znovu vpuštěny na trh a stejně tak jestliže jsou vyrobeny mimo EU. Novou směrnicí by tak mělo dojít k souladu legislativy s tržní realitou. Podle evropského pojišťovacího průmyslu je potřeba směrnici nastavit tak, aby zbytečně nezatížila výrobce a zároveň poskytla větší ochranu spotřebitelů.

Jak je na tom vaše společnost? Máte pokrytou odpovědnost za svůj výrobek? Neponechejte tuto skutečnost náhodě a neváhejte se na nás obrátit. Připravíme pro Vás řešení na míru. Jsme Eurovalley – to nejlepší pojistné řešení nebo nic!

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo