cz

Pojištění autoskel

Poškození skel se řadí k nejčastějším škodám na vozidlech. Pojištění skel je tak nejčastějším připojištěním k povinnému ručení, jelikož k poškození skla stačí velmi málo. Ne vždy pojišťovna vyplatí pojistné plnění v plné výši. Můžete být tak nemile překvapeni. Většině problémům se dá předcházet výběrem vhodné pojišťovny a správným nastavením rozsahu pojištění.

První z věcí, kterou je potřeba při pojištění skel vnímat je spoluúčast na pojistném plnění v prvních měsících pojištění. Pojišťovny se tímto brání pojistným podvodům. Běžně majitelé vozidel sjednávají pojištění až po vzniku škody. Délka spoluúčasti je tři až šest měsíců, záleží na konkrétní pojišťovně. Některé pojišťovny nabízí možnost zbavit se časové spoluúčasti zasláním fotodokumentace nebo prohlédnutím automobilu samotnou pojišťovnou.

Dalším z úskalí je stanovení limitu pojistného plnění, které zpravidla nebývá jednoduché. Je potřeba vědět kolik stojí výměna předního skla u konkrétního vozu a určit, zda má limit plnění zahrnovat jen sklo přední nebo všechny. Nutno si zkontrolovat, zda jsou pojištěna jen obvodová skla nebo všechna skla (zpětná zrcadlová skla, střešní sklo…). Limit se dá uplatnit buď pro jednu škodu nebo pro součet v průběhu roku. U několika pojišťoven se však dá sjednat u povinného ručení připojištění skel bez limitu. Úskalím je i fakt, že maximální plnění je zastropováno aktuální tržní cenou vozidla. Zde nastává problém se staršími auty, kde cena může být nižší. Nutné je myslet i na rozsah pojištění. Zda jsou skla pojištěna proti všem možnostem poškození tzv. all risk nebo pojištění například zahrnuje omezení krytí jen za situace poškození nárazem.

Achillovou patou pojištění skel je podmínka pojišťoven, aby výměna skla proběhla v konkrétních smluvních servisech. Při výměně v jiném servisu se může stát, že pojišťovna nakonec škodu neuhradí vůbec nebo zvýší spoluúčast na plnění. Další z parametrů, který si při sjednávání pojištění musíme pohlídat je případ, zda Vám pojišťovna uhradí cenu skla originálního či neoriginálního. Zjednodušeně zda Vám pojišťovna vyplatí cenu za originální kus nebo výplatu sníží na hodnotu neoriginálního skla.

Pojištění skel se tak stává komplexní problematikou, kde jednotlivé pojišťovny nabízí jiné podmínky a rozsah krytí. Doporučujeme při sjednávání spolupracovat s odborníkem a pojištění sjednat až po důkladné analýze vašich potřeb. Našich 28 let zkušeností je Vám k dispozici. Neváhejte se na nás obrátit.

Eurovalley – to nejlepší pojistné řešení nebo nic.

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo