cz

Pozor na kybernetická rizika

Ruská invaze na Ukrajinu otřásla i světem pojištění. Mimo jiné vede totiž ke zvýšení pravděpodobnosti kybernetických útoků a s tím ke zdražení sazeb pojištění a zmenšování rozsahu pojistné ochrany v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Kybernetické útoky se zatím nedostaly na úroveň, jaká byla původně očekávaná, zůstávají však nadále rozsáhlou možností. Z toho důvodu se pojištění těchto rizik stává nákladnější a řada pojišťoven snížila rozsah krytí pojistné ochrany.

Přísné sankce USA a dalších vlád uvalených na Rusko zvedly pravděpodobnost, že se zvýší kybernetické útoky s apelem získat finanční prostředky nezákonným způsobem. Hlavním cílem bývá finanční sektor jako banky, internetové platformy s kryptoměnou, dále státní instituce jako jsou například nemocnice či státní infrastruktura. Nárůst cen pojistného se zvýšil i z důvodu zvýšeného počtu útoků s žádostí o výkupné.

Česko není v útocích výjimkou. S několika bezpečnostními incidenty za rok se potkalo více jak 40 % českých podniků, což rozhodně není malý počet. Typickým útokem je zahlcení serveru požadavky, které zapříčiní výpadek provozu. Dále pak také ransomware, což je program, který směřuje na poškození systému a samotných dat. Pro obnovu je požadováno výkupné. S tímto typem kybernetického útoku má zkušenost například nemocnice v Brně či Benešově.

Buďte obezřetní a možná rizika si nechte pojistit. S řešením na míru vaší společnosti jsme tady pro Vás.

Eurovalley – To nejlepší pojistné řešení nebo nic.

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo