cz

Vliv inflace na životní pojištění

Životní pojištění je základním nástrojem pro finanční zabezpečení vašich blízkých v případě závažných onemocnění případně vaší smrti. Může pomoci pokrýt výdaje, jako jsou náklady na pohřeb, nesplacené dluhy a běžné životní náklady. Dopad vysoké inflace na životní pojištění však může ztížit udržení dostatečného krytí.

Jedním z hlavních způsobů, jak vysoká inflace ovlivňuje životní pojištění, je snižování hodnoty peněz v čase. S rostoucími životními náklady se může stát, že pojistná částka poskytovaná životním pojištěním nebude stačit na pokrytí stejných výdajů jako dříve. Například pojistka, která byla určena na pokrytí hypotéky a dalších dluhů, již nemusí být dostatečná, pokud inflace způsobila výrazné zvýšení těchto výdajů.

Vysoká inflace může navíc ztížit dostupnost pojistného na životní pojištění. S rostoucími životními náklady mohou mít lidé méně disponibilního příjmu, který by mohli věnovat na životní pojištění. To může vést ke snížení počtu lidí, kteří jsou kryti smlouvami životního pojištění, a jejich blízcí tak mohou být v případě jejich smrti zranitelní.

Existuje několik strategií, jak zmírnit dopad vysoké inflace na životní pojištění.

Některé typy životních pojistek, jako například celoživotní a univerzální životní pojištění, mohou mít zabudovanou ochranu proti inflaci. Tyto pojistky mohou být zpočátku dražší, ale díky úpravě pojistné částky a pojistného v závislosti na inflaci mohou přinést větší dlouhodobé zhodnocení.

Úprava pojistné částky a pojistného – Pokud máte stávající smlouvu o životním pojištění, můžete upravit pojistnou částku a pojistné tak, aby zohledňovaly inflaci. To může pomoci zajistit, že vaše pojistná smlouva bude v průběhu času dostatečně pokrývat vaše potřeby.

Investujte do pojistek chráněných proti inflaci – Existují určité typy pojistek, které jsou speciálně navrženy tak, aby chránily proti inflaci. Některé pojistné smlouvy mohou například obsahovat dodatek proti inflaci, který v průběhu času zvyšuje pojistnou částku tak, aby držela krok s inflací.

Investujte do dalších aktiv – Životní pojištění je pouze jednou ze součástí komplexního finančního plánu. Investice do dalších aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a nemovitosti, mohou pomoci zajistit dodatečnou ochranu proti inflaci a poskytnout zdroj příjmů pro vaše blízké.

Závěrem lze říci, že vysoká inflace může mít na životní pojištění značný dopad a ztěžuje udržení přiměřeného krytí a dostupnost pojistného. Proaktivními kroky k ochraně životního pojištění v době vysoké inflace můžete zajistit, že vaši blízcí zůstanou v případě vaší smrti či jiných životně složitých situací finančně zabezpečeni. Potřebujete připravit životní pojištění na míru vašim potřebám? Obraťte se na nás. Jsme Eurovalley – to nejlepší pojistné řešení nebo nic!

Luděk Peter

Obchodní ředitel

V oblasti pojištění pracuje od roku 1996. Začínal jako rizikový inženýr chemicko-technologické firmy. Poté zahájil kariéru ve společnosti MARSH a postupně se vypracoval až na obchodního ředitele pro ČR. Od roku 2016 působí ve společnosti Eurovalley, kde má na starosti obchodní strategii a rozvoj.

Vstup pro klienty
zapomněl(a) jsem heslo